Friday, February 2, 2007

Visual Basic 6.0 Vodič za programere

Microsoft VisualBasic predstavlja jedan od najpopularnijih programskih paketa za projektovanje softftvera za O.S. Windows 95/98/NT, ali i njegova verzija VisualBasic for Applications (VBA5/VBA6), koju je Microsoft ponudio kao razvojnu i integrativnu platformu za izuzetno popularne programe iz paketa MS Offfice 97/2000, je ono cime se VisualBasic izdvojio od ostalih paketa. Jednostavnost, koju ce ostali programerski paketi tesko prevazici, je jedan od razloga njegove sve vece popularnosti kod sirokog kruga korisnika PC-a pod O.S. Windows.
Prvi konkurent MS VisualBasic-u je MS Visual C++, ali je ovaj programerski paket namenjen za projektovanje aplikacija i programa najviseg nivoa, odnosno onih koji predstavljaju delove operativnog sistema. Microsoft ft korporacija je, za one koji ulaze u programerske vode i zele jednostavnost i lakocu u izradi aplikacija, upravo i ponudila VisualBasic, a za razvoj programskih paketa nalik na MS Offfice, rezervisalaMS Visual C++.
VisualBasic je od 1987 godine, kada je prvi put objavljena verzija VB4DOS (VisualBasic za DOS), prosao kroz mnoge verzije. Na nasim prostorima se nije ni culo za ovaj programski jezik do njegove verzije 3.0, koja je prvi put, nama "obicnim smrtnicima" ponudila pristup grafickim objektima i programiranju aplikacija za tadasnju verziju Windows-a (ver. 3.xx). Od tada se VisualBasic smatra najpopularnijim razvojnim okruzenjem za Windows aplikacije, prevazilazeci svoje konkurente iz firme Borland (Delphi-Pascal i Borland C++) po boljoj distribuciji i plasmanu na trzistu, a Visual C+ + po pristupacnijem okruzenju za one koji nemaju bas veliko iskustvo u programiranju, odnosno pristupaju ovom poslu kao hobiju ili iz zelje za avanturom.
Avanturisticki duh pristupa programiranju je toliko vazan koliko i za video igru, pa programera gotovo nikada necete zateci u igri, jer je programiranje za njega najzanimljivija igra. Sve vise igara za Windows okruzenje upravo se zasnivaju na programiranju procesa od starane igraca, a manje na destrukciji i sukobljavanju sa zamisljenim ili . Oni koji vole da svoj intelekt preokupiraju kreativnim mislima predstavljaju potencijalne programere.

DOWNLOAD
http://rapidshare.com/files/13384737/visual_basic_6.pdf

MIRROR
http://rapidshare.com/files/14435524/Visual_Basic_vodic_za_programere.pdf